Årets Kock 2010

Den 28 januari lämnar Viktor Westerlind över titeln Årets kock till någon av de sex tävlande i landets mest prestigefyllda kocktävling.

Temat för Årets Kock 2010 är Resursklokt. Med det vill Årets Kock uppmärksamma vikten av att återvinna och tillvarata – såväl kunskap som resurser.


De tävlande i år är:


Magnus Persson, Carl Michael, Stockholm

Foto: Anna WilhelmssonSebastian Höckert, Swedish taste, Göteborg

Foto: Anna Wilhelmsson


Christofer Ekman, Fredsgatan 12, Stockholm

Foto: Anna Wilhelmsson

Daniel Räms, Pontus!, Stockholm

Foto: Anna Wilhelmsson


Linus Ström, Thörnströms kök, Göteborg

Foto: Håkan E Bengtsson


Gustav Trägårdh, Basement, Göteborg

Foto: Håkan E Bengtsson


 Under tävlingsdagen har finalisterna har fem timmar på sig att laga två tävlingsrätter. Den första ska skapas utifrån en råvarukorg, vars innehåll hålls hemligt fram till 45 minuter innan tävlingen börjar.
Den andra uppgiften är att skapa en modern restaurangrätt på huvudråvarorna två renkalvssadlar och fyra rentungor samt minst en ekologisk mejeriprodukt, förutom ekologiskt smör. 


Inför årets tävling skickade 127 kockar in tävlingsbidrag och 24 tog sig till semifinal. Kockarna tävlade med bästa recept på valfri varmrätt, med villkoret att minst en mejeriprodukt utöver smör ska ingå.


Vinnaren av Årets Kock 2010 koras under eftermiddagen, direkt efter att tävlingarna avslutats, inte som tidigare under kvällens bankett.


Grattis alla finalister – må bäste kock vinna!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *