Årets Kock 2014 är Filip Fastén

Filip Fastén är vinnaren i Årets Kock 2014 och därmed svensk mästare i professionell matlagning.

Vid finalen i Stockholm idag var Filip Fastén den av finalisterna som lyckades bäst med tävlingsuppgifterna att på fem och en halv timme skapa två varmrätter. Huvudråvaran i den första tävlingsuppgiften var svensk anka, som presenterades helstekt med apelsinsås samt med tre tillbehör av potatis, spetskål och gul lök. Ankan trancherades inför juryn. I den andra tävlingsuppgiften var huvudråvaran skrei med 14 färska, handplockade, norska pilgrimsmusslor.

Vid prisceremonin på Stockholm Waterfront idag fick Filip Fastén ta emot guldmedaljen av H.K.H. Prins Carl Philip.

Filip Fastén är 24 år och jobbar på Restaurant Frantzén i Stockholm.

Juryns motivering lyder
Med stil, känsla och med en mästares förfinade handlag lyfter Filip Fastén fram råvarornas naturliga smaker och egenskaper. Genom ett utomordentligt kockhantverk har han skapat ett stycke modern svensk gastronomi.

Filip Fastén Årets Kock 2014

Silvermedaljen gick till Martin Brag, Stockholm och bronset till Jesper Bogren, Göteborg.
Martin Brag Silver i Årets Kock 2014 Jesper Bogren Brons i Årets Kock 2014

För mer information om tävlingen, se också www.aretskock.se

DE SEX FINALISTERNA OCH DERAS TVÅ RÄTTER

Jesper Bogren, Norda Bar & Grill, Göteborg

Vildpepparstekt anka serverad med ankpaté toppad med shiitake och apelsingele, potatispuré med ankfett, löktartelett, gräddkokt kål och apelsinsås.

Jesper Bogren Anka
Fotograf: Magnus Skoglöf

Smörstekt skrei med terrin på persiljerot och äpplemust samt riven pilgrimsmussla.

Jesper Bogren Skrei
Fotograf: Magnus Skoglöf

Sebastian Thureson, F12, Stockholm
Helstekt anka l’orange med ragu på låren serveras med rökt saltbakad gul lök, stekt spetskål och mandelpotatispuré.
Sebastian Thuresson Anka
Fotograf: Magnus Skoglöf

Mjölkpocherad skrei med sotad pilgrimsmussla, brandade, rotselleri och sås på rökt pilgrimsmusselrom.
Sebastian Thuresson Skrei
Fotograf: Magnus Skoglöf

Markus Westh, The Flying Elk, Stockholm
Svensk anka med karamelliserad lök, mandel och Comté, Andean Sunrise potatis rostad i ankfett samt bakad spetskål, serveras med apelsinsås.
Markus Westh Anka
Fotograf: Magnus Skoglöf

Smörbakad skrei med halstrad pilgrimsmussla, serveras med broccoli- och sjökorallkräm, broccoli, syrad gurka, purjolök, pepparot, hasselnötter samt en rostad gräddsky.
Markus Westh Skrei
Fotograf: Magnus Skoglöf

Martin Brag, Brag & Frodell Mat, Stockholm
Helstekt anka med ragu på låren, apelsinsås, stekt lök, potatis mille-feuille samt spetskål.
Martin Brag Anka

Fotograf: Magnus Skoglöf

Brynt skrei och pilgrimsmussla med tryffelgryta och vinterkål från Halland.
Martin Brag Skrei
Fotograf: Magnus Skoglöf

Johan Backéus, frilans, Stockholm.
Helstekt och späckad anka med apelsinsås, madelpotatiskroketter, confitbakad och karamelliserad lök, sjuden spetskål samt korv på låret.
Johan Backéus Anka
Fotograf: Magnus Skoglöf

Havssjuden skreirygg och halstrat slag med rökt pilgrimsmussla, kål och råkräm med pepparrot, serveras med musseldressing.
Johan Backéus Skrei
Fotograf: Magnus Skoglöf

Filip Fastén, Restaurang Frantzén, Stockholm
Helstekt anka kryddad med grönpeppar, fylld ankhals med mejram, blodapelsinsås, mille-feuille på spetskål och pistagenötter, potatiscannelloni smaksatt med miso samt fylld och krispig lättrökt lök.
Filip Fastén Anka
Fotograf: Magnus Skoglöf

Skreirygg, krispiga fjäll och granrökt huvud, pilgrimsmusslor bakade i sitt eget skal med rotselleribrandade, bränd stuvad grönkål, granolja, Matcha thé och syrade endiver.
Filip Fastén Skrei
Fotograf: Magnus Skoglöf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *