Fjärde gången gillt för Årets Kock-veteran: Daniel Räms är Årets Kock 2013!

Daniel Räms, Räms Mat & Gastronomi, Stockholm är Årets Kock 2013 och svensk mästare i professionell matlagning. Vid dagens final i Stockholm var han den av sex finalister som lyckades allra bäst med tävlingens huvudråvaror fjällröding och dovhjort.

Den 30:e upplagan av Årets Kock – SM i professionell matlagning – avgjordes idag fredag i Stockholm Waterfront. Efter en hel dags tävlande stod det till sist klart att det blev Daniel Räms, Stockholm, som vid prisceremonin fick ta emot guldmedaljen av prins Carl Philip. Daniel Räms är 37 år och driver den egna firman Räms Mat & Gastronomi. Detta var hans fjärde Årets Kock final på raken.

Juryns motivering lyder
Årets Kock firar 30 år av kulinariska visioner och tar steget in i framtiden med en mästare som naturligt, elegant och med varsam teknik lyfter fram råvarornas smaker. En modern smakpalett!  Vinnaren av titeln Årets Kock 2013 och svensk mästare i professionell matlagning är Daniel Räms.

Daniel Räms - Årets Kock 2013

Silvermedaljen gick till Johan Backeus, Restaurang Lux, Stockholm och bronset till Jesper Bogren, Norda Bar & Grill, Göteborg.

Dagens tävlingsuppgifter var att på fem timmar skapa två varmrätter, varav den första utifrån den givna huvudråvaran fjällröding. Denna uppgift hade finalisterna fått förbereda och träna på i god tid innan finalen. Den andra tävlingsuppgiften var att skapa en varmrätt utifrån en råvarukorg med bl a huvudråvaran dovhjort. Där fick finalisterna först på finaldagens morgon reda på vilka övriga ingredienser som ingick i korgen samt tävlingsförutsättningar.

Daniel Räms lagade i första tävlingsuppgiften Hällristad fjällröding med kallrökta slag serveras med helstekt blomkål, vintergrönsaker, dillsås samt Himmelsraften med ansjovis och i den andra Pepparstekt dovhjortssadel med rostad jordärtskocka, jordärtskockskräm, svamp samt löksky och riven svecia.

Daniel Räms rätt på fjällröding Daniel Räms rätt på dovhjortsadel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *