Göteborg i sitt esse – Heaven 23 överraskar

Ofta blir det som bäst när man inte har några förväntningar. I helgen var vi i Göteborg för att ställa ut på mässan Passion för Mat i Eriksbergshallen och hade bokat rum på Gothia Towers. Vi har bott där flera gånger och gillar hotellet som även om det är gigantiskt känns personligt. På 23:e våningen i västra tornet ligger Heaven 23 med 98 restaurangplatser och nästan lika många barplatser.

I somras hälsade jag på kunder i Göteborg och bodde även då på Gothia Towers. Vi åt under någon lunch bland annat Heaven 23´s beryktade räkmacka i baren. Måste säga att jag inte var särskilt imponerad av denna, möjligen var storleken det största jag sett i räkmacke-väg (innehåller 200g skalade räkor) men annars var den, i varje fall i mitt tycke, ganska medioker. Enligt uppgift är det nya rekordet i antal sålda så kallade “King Size” under ett år 143 155 st!!? 16 räkmackor i timmen, dygnet runt, året om…

heaven_matsal

Benämningen medioker stämmer däremot absolut inte in på Heaven 23´s matsal. Efter att ha åkt 5 timmar från Stockholm och satt upp monter på mässan var vi lagom möra och det enda vi orkade med var att ta hissen upp till 23:e våningen. Gissa om vi blev glatt överraskade.

Starten kunde väl i och för sig varit bättre, vi hade ringt restaurangen och försäkrat oss om att det fanns ledigt bord men när vi väl kom upp fick vi vänta ett bra tag innan hovmästaren uppenbarade sig. Under tiden fick vi sällskap av en lite väl överförfriskad herre som närgånget ville konversera. Som tur var var han på väg att lämna matsalen och efter att först förhört sig om ifall jag hade en ledig syrra (och min sambo svarat “Nä, men hon har en brorsa”) gjorde han så med ett “Vi ses i baren!”

 

När vi väl blev visade till vårt bord kändes det med ens bättre. Nöjt konstaterar vi att Kock & Vin inte är ensamma om att bjuda på grymt bröd, här serveras vi tre sorters mjukt och ett hårt ackompanjerat av handkärnat smör samt ytterligare två creme fraiche-röror. Riktigt smarrigt och välgjort.

heaven_brod

På menyn finns skuldra av svartfotsgris, lasagne med tryffelcréme, ångad kolja på ben, inkokt fjordlax och halstrad bleka. Vi väljer kalventrecôte som serveras med friterad oxmärg, rostad rotselleripuré, confiterad vitlök och timjansky. Till kalven serveras vi 2004 Cabernet Franc, Castelvecchio, Friuli-Venezia-Giulia, bra val och rekommendation.

Vår servitris är kunnig, uppmärksam och trevligt tillmötesgående. Jag får gärna se på och fota när kockarna arrangerar våra rätter – vilket jag givetvis tackar ja till.

heaven_plating
Rotselleripuré, den confiterade vitlöken och oxmärg placeras på tallriken.

heaven_plating2
Här kommer såsen, som för övrigt var ruggigt god.

heaven_olja
Några olivoljestänk i såsen, tyvärr visste inte köket vilken olja som användes (får en olivoljeimportör att bli lite sorgsen)

heaven_readyplate
Till sist entrecôten och vår mat är klar att lämna köket.

Köttet var så mört, såsen så välsmakande och purén att dö för (vi erbjöds och tackade ja till mer puré). Vitlöken var karamelligt läcker medan presentationen av den friterade oxmärgen kändes aningen trist. Som helhet var rätten dock en fullträff som varmt rekommenderas.

heaven_cremebrulee
Crème brûlée med syltade päron och ingefärsglass. Ingen tvekan om att köket behärskar sin crème brûlée. Denna var en av de bättre jag ätit.

heaven_chokladmousse1
Mjölkchokladmousse med cocos, ananas och mörk rom. Len som en karibisk natt, ananasen var utmärkt till chokladmoussen.

Vi är som sagt positivt överraskade och kommer säkert tillbaka vid nästa Göteborgsbesök.Vi blir än en gång övertygade om att Göteborgs krogar verkligen är ambitiösa och duktiga.

Har hört att Heaven 23 har en ny köksmästare, Stefan Wärmell, tidigare köksmästare på Thörnströms kök. Inte underligt att köket presterar väl.

Var i måndags på White Guide-galan där Dala-Husby Restaurang i Dala-Husby tog hem utmärkelsen “Årets Värt en Resa 2009”. Heaven 23 är definitivt värd en resa – inte bara 23 våningar utan betydligt längre…

heaven_bord

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *