Ina´s morgonbullar

Så superenkla att göra men urgoda, måste provas. Sätt till degen på kvällen, låt stå i kylen över natten och klicka ut på plåt på morgonen. Receptet har jag fått från min svägerska Ina som är norska bosatt i Köpenhamn – så bullarna är skandinaviska 🙂

morgonbullar

Ingredienser

6 dl mjölk
1/2 paket jäst
1 msk salt
2 msk flytande honung
2 msk olivolja
1 1/2 dl yoghurt
1 1/2 dl havregryn
1 dl russin
1 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
cirka 7 dl blandade mjölsorter, t ex dinkel-, vete-, grahamsmjöl och rågsikt. Gärna någon grövre och någon finare sort.

Gör så här

Värm mjölken till 37 grader.
Smula ned jästen i en bunke, häll i salt och flytande honung och därefter mjölken.
Rör ned havregryn, solroskärnor, russin och pumpafrön.
Blanda i yoghurten och olivoljan.
Blanda ned de olika mjölsorterna.
Arbeta degen med sked tills den blir lite trådig. Den skall fortfarande vara lös, inte som en vanlig bröddeg.

Täck över bunken med plastfolie och ställ in den i kylen över natten.

På morgonen (eller motsvarande antal timmar senare):

Sätt din ugn på maxvärme (varierar för olika ugnar men det skall vara din ugns maxvärme)
När ugnen har nått maxvärme sänker du till 200 grader. Har du varmluft använder du den, annars vanlig över- och undervärme.
Ta ut degbunken och lägg bakplåtspapper på 2 st plåtar.
Klicka ut degen i lagom stora bullklickar. Det skall bli cirka 12 st bullar.
Sätt in första plåten i ugnen.
Grädda i cirka 15 minuter, bullarna skall resa sig och bli gyllenbruna.
Tänk på att degen är ganska mäktig så grädda gärna någon minut extra, annars kan de bli degiga i mitten.
Ta ut första plåten och sätt in den andra.

Njut!

5 thoughts on “Ina´s morgonbullar”

  1. Det receptet ska jag definitivt låta mig inspireras av. Det är toppen med bröd som får jäs över natten så att man får färskt bröd på morgonen!
    Jag har ett bra “jäsa över natten och klicka ut på plåt recept” men det är inte alls så mycket godsaker i.

    Trevlig blogg med vackra bilder och god mat.

  2. Visst är det härligt med nybakt på morgonen!
    Skicka mig gärna ditt recept så kan vi testa varandras 🙂
    Tack så mycket – ser att du också har en blogg. Måste jag kolla närmare på.
    Hej från Mia

  3. Nyss hemkommen från er! Middagen är uppäten och nu har jag gjort degen. Längtar redan till imorgon bitti… Är lite orolig att den är för lös. Det får väl bli en “förstagångsmiss”. Faktiskt är det första gången jag bakar bröd. Kram från Lotta

  4. Åh, härligt 🙂 Lycka till, hoppas ni får mumsiga morgonbullar. Degen skall ju vara rätt lös, tror det kommer att gå fint.
    Berätta hur det gick! Kramkram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *