På min längtar redan tillbaka-lista… Köpenhamn

Att ha en bror som bor i en annan stad i ett annat land är både plus och minus. Minus för att man av praktiska skäl inte ses så ofta som man skulle vilja och plus för att när man väl ses är det extra kul.

Min brorsa har bott i Paris, London och nu Köpenhamn. Lucky me som för att hälsa på honom har varit tvungen att resa till dessa städer. Johan är dessutom gift med norska Ina så nu blir det även Norge-resor. Vi har sanslöst mycket skoj varje gång vi ses oavsett land.

Förra helgen döptes Sebastian, min underbart charmige brorson – och numera även gudson. Vi flög ned fredag kväll och spenderade helgen tillsammans med närmaste familjerna och Johans och Inas vänner.

Köpenhamn visade sig från sin bästa sida och bjöd generöst på molnfri himmel och strålande sol hela helgen. På lördagförmiddagen promenerade vi genom Christiania längs sjön och spisade lunch på Kruthuset, ett vitputsat urcharmigt ställe med enmetertjocka väggar där du kan äta brunch, lättare rätter och dricka ekologiskt vin.

 kph_kruthuset

Köpenhamn är ju förutom fullspäckad av snygg design även rik på bra ställen med god mat. Lördag kväll var vi på Il Senso, en vinbar med italiensk prägel på Gothersgade 87. Liten, intim och med bra vinlista & god mat.

 

De flesta vinerna importerar Il Senso själva och man är omåttligt stolta och engagerade i sina rekommendationer.

kph_ilsensotable

Som ofta när jag är i Köpenhamn kan jag inte låta bli att fundera på klyschan att – “Köpenhamn är ju närmare kontinenten, danskarna är mer avslappnade och det känns som att man är halvvägs nere i Europa när man är där…” Ibland tänker jag att det där inte riktigt stämmer och att visst är danskarna mer som oss svenskar ändå.

Men när vår kypare, en stund efter att vi anlänt och girigt bläddrar igenom vinlistan behöver påminnas om att vi är törstiga och tidigare bett om isvatten, med ett “Ja for fään!!” (som är så spontant att vi måste le) snabbt ilar iväg och raskt återkommer med tre kannor iskylt vatten blir jag värmd av denna så totalt avspända men ändå on their toes-service som man alltför ofta saknar hemma.

Jag som alltid efterlyser personlighet hos servisen och gärna överser med en inte till fulländning korrekt insats så länge den är hjärtlig och engagerad, njuter av en laidback, urtrevlig servis som har fattat det där med att vara påpasslig utan att bli påträngande.

kph_ilsensodinner

Il Senso´s antipasti består av ostar och charkuterier från olika regioner, oliver, soltorkade tomater, cipolline, grillade grönsaker, melon och Il Senso´s egen pesto genovese plus hembakt bröd och olivolja. Superfräscht och lagom mättande inför huvudrätten.

kph_antipasti

Huvudrätten för kvällen är sötmjölkspumpad kalv från namngiven dansk gård. Vad nu sötmjölkspumpad skall betyda?.., den kommer i vilket fall in i gott sällskap med mjäll prosciuttolindad sparris och hyvlad parmigiano, förföriskt läckert.

Bild på kalven saknas pga kamerainställningar – har en ny vapendragare som jag för övrigt är kär i (Nikon P6000) men jag har inte riktigt lärt mig alla funktioner och inte lyckats få ur RAW-formatbilderna ännu…

Desserten fick bli min darling, pannacotta. Superlyckad var denna med ett stråk av citrus, frisk och med små ananasbitar och len choklad ringlad ovanpå – yummie.

kph_ilsensopannac

Med de vinerna, den maten och fantastiskt trevligt sällskap vill man inte att kvällen skall ta slut.

Prövade att övertala dem att flytta stället till Stockholm men det kommer nog tyvärr inte att ske någon gång snart. Man får väl öppna en svensk systerkrog då.

kph_ilsensowindow

kph_ilsensoK

vällen tog inte riktigt slut, en decimerad skara begav sig till K bar vid Højbro Plads, adress Ved Stranden 20. Trendig bar, inte större än ett mindre vardagsrum med plats för kanske ett 30-tal gäster. I lördags var säkert dubbelt så många där och bartendrarna gick för högtryck.

Vi drack en fullständigt livsfarlig Singapore Gin Sling där beskrivningen av innehållet löd “10 forskellige ting” … kan ju självklart kan betyda vadsomhelst och kunde lika gärna hetat “Will knock you out, baby”. Vet fortfarande inte vilka ingredienserna var, röd, god och med styrkan av en Long island ice tea upphöjt till 10.

kph_kbar

Jo, något ostadigt blev det…

Efteråt var det nödvändigt att försöka ta sig hem till hotellet, söndagens dop krävde en pigg och nyter närvaro.

Sebastian blev döpt en strålande solig dag och hans föräldrar (brorsan + svägerskan) hade gjort ett kanonjobb med massor av god mat och dryck som de bjöd på efteråt.

Helnöjd men slutkörd efter en hård och intensiv men grymt kul dansk helg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *