Krakas Krog – värt en resa, en omväg, en genväg och en senväg

På Gotlands östra sida, 4 mil från Visby ligger Krakas Krog. Det gamla post- och bankkontoret som blev finkrog. Vi kommer en söndag, ett idylliskt, rofyllt lugn möter oss. Den harmoniskt och sobert inredda matsalen är stilla och det hörs dämpade ljud från köket. Den där ibland svårspårade känslan av pirrigt välbehag som du hoppas kommer att definiera hela besöket infinner sig direkt. Vi är här för en ganska tidig middag och är än så länge helt allena.


Det finns tre rum för övernattning och cyklar att hyra om man vill förlänga vistelsen på Krakas Krog.


Matsalsgolvet är lika snyggt och levande som ett par perfekt slitna och väl ingångna jeans. Svårt att slita ögonen från.


Middag på verandan med utsikt över trädgården med Krakas egna äppelträd och örter.


Krakas äppelträd som ger världens godaste must.


Plockgodis i form av rostade mandlar, lufttorkad bogrulle och torkat laxskinn. Fantastiska smaker som värmer upp våra smaklökar fint.


Ammis – lammtunga med hasselnöt och äpple. Ögon- och gomgodis!


En glad överraskning. Det visar sig att vi träffar på Fredrik Mosesson i servisen. En gammal bekant som tidigare jobbat hos en av våra favoritkunder, DUÅ i Umeå. Vi kan bara gratulera Krakas som får ha urtrevlige och duktige Fredrik i sitt team.


Vi får smaka världens godaste äppelmust gjord på Krakas egna Stenkyrkeäpplen och fläder. Om de bestämmer sig för att buteljera och sälja köper vi direkt. Himmelsk – måste provas!


Ulrika Karlsson som tillsammans med sin man äger och driver restaurangen är också sommelier och dryckesexpert. Vi vill veta och Ulrika berättar, gärna, initierat och engagerat. Tänk om alla krogar erbjöd sådan avslappnad men kunnig toppguidning i sin vinlista.


Ängamat och pocherat hönsägg med grönt från Gutenviks, gotländsk tryffel och vilda örter.
Det finns bara ett ord för Krakas Ängamat. Fulländning! Vacker som en strålande gotländsk sommardag och med flera distinkta smaker som alla pockar på uppmärksamhet men gifter sig perfekt. Det är nästan så man önskar att den inte hade varit riktigt så perfekt för hur skall de kommande rätterna kunna hålla samma klass?


Östersjöpiggvar och blomkål med kallrökt kräm av romsäck, konserverad fänkål, citron och krispigt bröd.
Svaret är – inga problem. Piggvaren är perfekt tillagad och brödkrispet ihop med fänkålen och den lena men smakpackade krämen är en makalös rätt. Hav och gård i perfekt symbios.


Gotländsk dovhjort med slånbär och trumpetsvamp. Serverad med rostad spetskål och bloddolme.
Återigen en topprestation från köket. Läckert, spännande och massa smak.


Just när vi sitter, lyckliga och belåtna, och funderar på hur bra desserterna kommer att vara dyker en liten pre-dessert upp på bordet. En variant av nyponsoppa med grädde och mandelbiskvier. Behöver jag säga det? Fullkomligt lysande! Istället för mandelbiskvier rostad, puffig quinoa och en kolakräm som fick oss att smälta fullständigt. Wow.


Blåbär med punsch och kvargmousse samt yoghurtmaräng och harsyra.
En utsökt avslutning på en fabulös måltid. Jag har aldrig smakat en så tät, intensiv och krämig blåbärsglass. Syltade blåbär, torkade blåbär och små maränger ihop med den där moussen. Inte alls tung, bara ljuvlig.


Råmjölkspudding med smultron- och lakritssorbet, hallon och trädgårdssyren.
Min farmor gjorde världens godaste råmjölkspannkaka. Den var vida omtalad och den kunde bara göras av just henne. Svårslaget, eller hur? Även om Krakas är mer en pudding än en pannkaka har den samma lena konsistens och samma omisskännliga smak av råmjölk och jag minns med vemod och glädje de speciella tillfällen när vi fick njuta av farmors skatt.

Efter en magnifik måltid tänker jag att det är just så det skall vara. Riktigt bra mat med hjärtat på rätta stället kan ta oss tillbaka till minnet av en person, en plats eller en händelse som förändrat våra liv eller gjort starkt intryck.

Krakas Krog har definitivt lämnat ett avtryck i vårt kulinariska minne. En helhet som andas ödmjuk men naturlig självkänsla. Den värme vi möter här är sällsynt och den där känslan vi hade när vi kom är inte bara förstärkt. Den kommer att vara – länge.


Hatten av för topprestation i köket!

Krakas Krog har öppet sommartid, från mitten av juni till början av september. Julbordet serveras från slutet av november fram till dagarna före jul. Rekommenderar ett besök även vintertid, har hört att Krakas julbord skall vara landets bästa.

Krakas Krog
Kräklings 223
623 70 Katthammarsvik
www.krakas.se
info@krakas.se
Tel: 0498-530 62

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *