I tisdags var jag tillsammans med andra olivoljeimportörer och branschfolk inbjuden till Italienska Utrikeshandelsinstitutet´s (ICE) seminarium och provsmakning av liguriska olivoljor.
Vi fick prova oljor på olivsorten Taggiasca av olika kvalitet. Två av dem var riktigt bra medan de övriga var (i bästa fall) bruksoljor av medioker kvalitet. Dessa presenterades som standardoljor och som referens till de bättre oljorna. Hade varit kul att få testa fler toppoljor från området men det är alltid kul med provning.
Efter provningen hade olika producenter dukat upp sina produkter och vi fick provsmaka oljor, röror, oliver, kakor och annat gott från Ligurien.
Provningen hölls i IVA´s lokaler på Grev Turegatan så efteråt bjöds vi på bubbel, buffé och goda viner i Grodan´s festvåning som ligger ovanpå IVA´s.
Till maten fick vi prova producenternas olika olivoljor och njöt för fullt av både mat & dryck… Lena Sjöberg och Roland Mellberg från Olja & Oliv var också där så kvällen bjöd på både nya och gamla bekantskaper.
Provningsledare var Igino Gelone, certifierad italiensk olivoljeprovare.