Mandel- & citronskorpor

Härligt citrondoftande mandelskorpor som jag bakar på citronolivolja. Blir ljuvligt goda, mitt tips är att inte efterbaka dem så länge. Då blir de segt smuliga och oemotståndliga.

mandelskorpor


 Ingredienser

1 dl Mancino Citron, citronolivolja (går även bra med Mancino Apelsin)
1/2 dl rårörsocker
1 dl strösocker
2 st citroner (rivet skal)
1 st vaniljstång (gärna från Gérard Vives)
2 st ägg
1 dl sötmandel
1/2 tonkaböna (eller 1 st bittermandel), finns att köpa i min e-butik
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa rårörsocker, strösocker, olja, urskrapad vaniljstång och citronskal. Konsistensen blir inte fluffig utan skall vara flytande.
Rör ned ett ägg i taget.
Hacka sötmandeln grovt och finriv tonkabönan (eller bittermandeln).
Blanda mandel och tonkaböna med vetemjöl och bakpulver.
Vänd försiktigt ned i smeten.
Knåda ihop till en deg som du delar i mitten och formar till 2 st rullar på en plåt med bakplåtspapper.
Strö lite vetemjöl över rullarna.
Grädda rullarna i cirka 25 minuter mitt i ugnen.
Ta ut plåten och sänk ugnsvärmen till 125 grader.
Dela rullarna i cirka 2 cm tjocka bitar och lägg tillbaka dem på plåten.
Sätt in plåten i ugnen igen i cirka 6 minuter. Låt dem stå inne längre om du vill ha riktigt hårda skorpor (cirka dubbla tiden).

Ät som de är eller till vaniljglass med balsamicojordgubbar.

2 thoughts on “Mandel- & citronskorpor”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *