Ny meny och kökschef på Pontus!

Mig får man på fall genom att fresta med vackra upplägg, kittla smaklökarna och förse gommen med ljuvliga smakexplosioner. Det finns få färdigheter som jag uppskattar lika mycket och värdesätter lika högt som konsten att skapa kulinariska upplevelser och för den som tillfredsställer mina begär lägger jag mig platt. Blir hänförd och djupt lycklig av njutningsfylld mat.

Martin Brag är en av mina favoritkockar. På Aquavit var Martins mat helt makalös och nu när han är ny kökschef på Pontus! förväntar vi oss inget mindre än storverk.

Träffar Ninna (efterlängtat middagssällskap!) i baren och i väntan på vårt bord tar vi in goda hallondrinkar, Pontus! bartenders blandar förresten några av stans grymmaste.

Blir du sugen på något till drinken rekommenderas det supersexiga charkblocket. Snyggt och perfekt att plocka med före middagen.

Våningsammis – potatistortilla, salami och Manchego. Tre olika sorters nybakat bröd (oj vad gott!) plus sesamknäcke med två smörsorter, ett från fina Väddö Gårdsmejeri och ett underbart med karamelliserad lök.

Kvällens budskap (inuti bordets lilla porslinsägg) “I drink Champagne when I win, to celebrate…and I drink Champagne when I lose, to console myself”. Napoleon Bonaparte
Själva dricker vi mest för njutningens skull.

Pontus! nya meny är svår, allt låter så lockande. Martin rekommenderar den salthalstrade torskryggen med knaperstekt kalvbräss och vintergrönsaker i tryffelhollandaise.

Helt rätt val! Torsken faller mjällt isär bara gaffeln vidrör den, kalvbrässen är stekt till perfektion och de små syrade rotfrukterna (gulbeta, polkabeta, morot och palsternacka) täcks av den underbara tryffelhollandaisen. Vackra vårlika färger frestar ögat och allt jag vill ha på en tallrik finns här. En utmärkt komponerad rätt både smak- och konsistensmässigt. Vi suckar och njuter…

Desserten var vi klara över tidigt och när bordsgrannens marängsuisse kom in kapitulerade vi utan tvekan. Pontus marängsuisse med chokladmaräng och Valrhona chokladsås… en vit, fluffig dröm som jag bokstavligen talat vill dyka ned i. Grädden är så len och marängen perfekt seg, barnsligt god och syndigt läcker. Behöver jag tillägga att Valrhonatoppingen var grym?

Vi är övertygade om att Martin och Pontus! nya meny kommer att göra succé och glädja många gäster framöver. Om jag ligger platt? Tveklöst. Vi lyckas dock kravla oss upp till baren för ytterligare en hallondrink innan vi mätta och lyckliga trippar vidare i den mest bitande iskylan på länge.

Pontus!
Brunnsgatan 1
111 38 STOCKHOLM
Tel: 08-545 273 00
www.pontusfrithiof.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *