Pistagebrownie med vit chokladmousse & karamellsås

browniemousse

4 portioner

Pistagebrownie

Ingredienser
100 g smör
1/2 dl
Mancino apelsinolivolja (alternativt 140 g smör om du inte använder apelsinolivolja)
2,5 dl socker
2 1/2 msk kakao
1 nypa salt
2 msk sirap
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1,5 dl mjöl
100 g skalade pistagenötter

Gör så här
Värm ugnen till 175 grader.
Rör samman smör, olja, socker, kakao, salt, sirap och vaniljsocker till en jämn smet.
Grovhacka pistagenötterna.
Vispa mjöl och ägg poröst. Blanda i nötterna och vänd ned smörblandningen.
Smörj en rektangulär eller fyrkantig ugnsfast form (ca 20×25 cm) och bred ut smeten i formen.
Grädda i 20 minuter eller tills kakan är nästan genomgräddad, den skall vara lite kladdig i mitten.
Godast är kakan om du gör den dagen innan den skall ätas.

Karamellsås

Ingredienser
100 g fint råsocker
1 dl grädde
50 g smör

Gör så här
Hetta upp sockret i en tjockbottnad kastrull under omrörning tills det får en mörkt brun färg (tar ett par minuter).
Ta kastrullen från plattan.
Tillsätt grädde och smör.
Vispa tills alla ingredienser har blandats till en jämn sås.
Kyl över isbad tills såsen skall användas.

Vit chokladmousse

Ingredienser
100 g vit choklad
1/4 dl mild olivolja av fin kvalitet (
Marqués de Valdueza eller Merula passar bra)
1 dl vispgrädde

Gör så här
Smält chokladen, i micron eller vattenbad.
Vispa grädden, medelhård – inte för lös men heller inte superhård.
Låt chokladen svalna, den skall vara runt 37 grader.
Häll olivoljan i chokladen och rör smidigt.
Häll chokladblandningen i grädden och vispa kraftigt (med ballongvisp).
Vispa tills moussen har fått en fast konsistens.

Skär upp browniekakan och lägg en lagom stor bit på varje tallrik.
Forma en oval av moussen och placera ovanpå brownien.
Garnera med karamellsås, bär och eventuellt syltade apelsinskal och Mancino Apelsin.

6 thoughts on “Pistagebrownie med vit chokladmousse & karamellsås”

  1. Hej Mia.Jag blev sugen på att testa på chokladmousse,men tänkte göra en mörk chokladmousse och tänkte använda långpeppar i moussen.Har du nåt hym om hur mycket man kan använda?är 5g för mycket?

  2. Hej! Gott… 🙂 Använd inte alltför mycket, även om den inte är lika stark som traditionell svartpeppar vill du antagligen ha en mer subtil smak som inte tar över alltför mycket. Prova dig fram men jag rekommenderar 1-1 1/2 pepparfrukt. Beror på hur många portioner du tänker göra.

  3. Jag tänkte göra för 4portioner.a får nog experimentera mig fram.nä vill inte ha för starkt,men ändå att man känner lite sting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *