Saligt hos Kock & Vin

Du mat- & livsnjutare – släpp vad du har för händer, avboka middagen på stamkrogen och boka bord hos en av landets klarast lysande stjärnor på kroghimlen.

Undertecknad kan garantera att det blir en upplevelse du sent glömmer. Som bekant är det de små detaljerna som gör den helgjutna upplevelsen och hos Kock & Vin vågar jag lova att du inte blir besviken.

Vi ringer restaurangen halv åtta lördag kväll. Är i Göteborg över helgen för att ställa ut på mässan “Passion för Mat” och lördagen har varit hektisk med en aldrig sinande ström av matentusiaster – roligt men nu är det dags att koppla av och få sig en bit god mat. Visst går det att ordna ett bord och vi är välkomna 21.15.

Hungriga som vi är anländer vi en kvart för tidigt. Vårt bordet är redan klart och vi visas in i matsalen. Jag har sagt det tidigare men säger det igen, den bästa krogatmosfären får en att känna att man är hemma hos en god vän, avslappnad miljö där bordsgrannen finns på lagom hör- och röravstånd.

kockvin_bord

Just så är det hos Kock & Vin och vi känner oss direkt välkomna när vår urproffsiga och sympatiskt muntra servitris Nanette tar hand om oss. Man förleds ibland att tro att matsalsarbetet är en enkel match men konsten att finnas nära utan att vara påträngande, vara uppmärksam men inte stressande är svår och något som bekant långt ifrån alla behärskar. Vi får kunnig guidning i såväl mat- som vinmenyer och kan belåtet luta oss tillbaka och må gott.

Kock & Vin erbjuder två olika menyer, “Sinnenas meny” och meny “Kock & Vin” samt möjligheten att välja á la carte-rätter ur menyerna. Vi väljer meny Kock & Vin som består av fyra rätter och det exklusivare vinpaketet eftersom vi givetvis till fullo litar på husets utmärkta vinkunnande och med förväntan ser fram emot vad som skall uppenbara sig i våra glas.

Vi serveras ett glas champagne tillsammans med en vindlande skapelse av chips på havskräfta och tapioka med japansk vinäger. Redan här anges tonen för vad som komma skall, gästen förstår att här serveras inga slentrianmässigt utförda halvmessyrer utan lekfullhet på hög gastronomisk nivå.

kockvin_chips

Chips på havskräfta och tapioka med japansk vinäger

När vi knaprat i oss av detta makalösa och välsmakande jättechips bjuds vi på en amuse-bouche i form av vad jag tror mig minnas är picklad gurka med champagnekräm, sagogryn och fryst pulveriserad dill. Frisk smak och precis lagom som aptitretare.

kockvin_ammis

Min vapendragare Canon EOS20D är tillfälligt ur spel och har för kvällen därför ersatts av en ställföreträdare. Beklagar därför bildkvalitén som inte gör rätterna rättvisa…

Herrarna från White Guide annonserade vid presentationen av 2009 års trender vid White Guide-galan att standardbrödkorgen ersätts av brödpresentation. Restaurangens hembakade bröd (fyra mjuka och ett hårt) är allt annat än standard och var så gott att vi, hör och häpna, även fick in en andra laddning – vilken dock inte avslutades helt. Jag är svag för gott bröd men någon måtta får det vara…

kockvin_brod2

Första rätten – ostronmarinerat oxinnanlår från Hedekas serverat med Vänerlöjrom och stekt ostronskivling.
Vin – 2007 Valminor, Albariño, Rias Baxias

kockvin_oxinnanlar

Jösses vilka smaker! Den här rätten är en fullträff både i utförande och smak. Perfekt sälta, ostronskivlingen hade just det rätta motståndet, oxinnanlåret var lika mört som vi hoppats – en riktig höjdare.

Andra rätten – ljummen hummer med senapspicklad kålrot och rotmos.
Vin – 2005 Beaune de Chateau, Premier Cru, Domaine Bouchard, Bourgogne

kockvin_hummer2

Bara se på det här fatet. Jag som är barnsligt förtjust i snygga uppläggningar där varje del får komma till sin rätt blir närmast rörd till tårar när jag får vila blicken på en vacker anrättning som denna. Fantastiskt gott var det också, supersvenskt och presenterat så snyggt och läckert.

Tredje rätten – gårdsgris från Brålanda med puré på svartrot och mandelpotatis, löksky samt svartrötter bräserade med citron och persilja.
Vin – 2004 L´Ostal Cazes, Minervois la Liviniere, Languedoc
kockvin_gardsgris

Jo, uppvisningen fortsätter. Brålandagrisen skulle vara lycklig om han visste att hans sista bidrag till eftervärlden var att landa i en kreation som denna. Purén är fulländat len och lökskyn mustigt söt. De små lökarna är vackert rosa med krispig konsistens.

Dessertdags – nyfikenheten fick oss att be om två olika desserter. Nu bjuds vi på lite show och Nanette kommer beväpnad med punschcréme ur rykande silverkanna och hammare – jo, det stämmer, den brukas för att knäcka chokladbollen i dessert nr 2.

Desserten som ingår i Kock & Vin-menyn är – Bakad gräddfil med rostade mandlar, hjortron och punsch.
Vin – 2005 Brumaire, Domaine Bouscasse, Pacherenc du vic Bilh

kockvin_graddfil1

Försvinnande gott…

kockvin_smoke1

Dessert nr 2 – Krossad kapsel på manjarichoklad smaksatt med kryddpeppar samt nyponsorbet och kaksmulor.
Vin – 2001 Le Coufis de Paille, Chapoutier

kockvin_choklad11
(chokladbollen före krossning)

kockvin_choklad21
(chokladbollen efter krossning)

Ljuvligt och med alla smaker på plats, jag som är svag för chokladdesserter njuter i fulla drag.

Vi får höra att Kock & Vin satsat mycket på bra kaffe och vi dricker presskaffe och espresso som smakar fantastiskt. Som avslutning bjuds vi på kanelbulle inbakad i maräng, så gott – en perfekt avrundning på en lysande måltid.

kockvin_bulle

Kock & Vin har lyckats skapa den stämning vi alltid söker men sällan hittar, jag gillar allt från de specialbeställda franska besticken till servisens klädsel som är klanderfritt snygg utan att vara stel och formell. Så har också Björn Persson, mannen bakom Kock & Vin, blivit utsedd till Årets Krögare 2008 vid Restauranggalan. Kock & Vin´s Alexander Bäckman tog dessutom hem priset Årets Sommelier vilket vi förstår när vi avnjuter mat och dryck i perfekt harmoni.

Vinvalen var klockrena, speciellt lysande var vinerna till huvudrätten och desserterna som var spot on (vi var lyriska inför kombinationerna som var så nära perfektion det överhuvudtaget är möjligt att komma).

Kock & Vin är rankad en av landets bästa restauranger och tilldelades 2008 en stjärna i Guide Michelin. Vi förstår varför efter att ha avnjutit en måltid i absolut internationell toppklass. En måltidsupplevelse som i alla delar är så helgjuten är sällsynt och som gäst märker du genast att här trivs personalen som hela tiden strävar efter att just du skall få det bemötande och den service varje gäst förtjänar.

kockvin_team

Idel lovord till Kock & Vin´s briljante köksmästare Claes Grännsjö och köket som tillsammans med servisen gjort våra sinnen saliga.

Missa inte Björn´s Bar som ligger en trappa ned, här serveras en enklare meny än uppe i matsalen – med ostar och charkuterier som enbart på menyn också de får munnen att vattnas. Eftersom vårt Göteborgs-besök är över för denna gång och vi åker hem på söndagen får barmenyn vänta till nästa gång.

Däremot avslutades kvällen med drink i baren, dock bara en – plikten och mässans sista dag kallar…

Vi bugar oss djupt och ödmjukt och önskar bara att Göteborg låg närmare… Men – hit kan man åka enkom för att besöka denna Göteborgs generöst och starkast lysande stjärna – we´ll be back!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *