Årets Kock 2014 – 7/2 på Stockholm Waterfront

Skrei är en av huvudråvarorna när finalen av Årets Kock 2014 avgörs i Stockholm den 7 februari.

De sex kockar som tävlar i finalen av Årets Kock 2014 – SM i professionell matlagning ska färdigställa två rätter på fem timmar. Den första rätten tillagas utifrån en råvarukorg vars innehåll är hemligt fram till strax innan finalen. Den andra rätten ska skapas utifrån fisken skrei samt 14 färska pilgrimsmusslor i skal.

Skrei är en norsk torskfisk som varje år i perioden januari till april vandrar från Barents hav ner till Nordnorska kusten för att leka. Efter den långa och hårda vandringen blir fisken muskulösare och får ett fastare och vitare kött. När torsken är framme kallas den för skrei.

– Skrei är en fantastisk torskfisk med en unik karaktär. Det märks i köttet att den har vandrat över stora havsområden. Att ha en så förstklassig råvara i tävlingen Årets Kock är både inspirerande och roligt, säger Markus Aujalay, tävlingsledningen Årets Kock 2014 och vinnare av Årets Kock 2004.

Redan nu kan de tävlande börja förbereda sin rätt med skrei som huvudråvara. Övriga tävlingsvillkor är att det ska vara en modern, varm restaurangrätt, råvarorna ska i möjligaste mån vara svenska och ekologiska samt att minst en ekologisk mjölkprodukt utöver smör ska ingå.

Skrei kommer från världens största torskbestånd och tack vare god förvaltning av norska myndigheter är beståndet hållbart och i god tillväxt. Fisket har grönt ljus från WWF, Världsnaturfonden och hela det norska torskfisket är certifierat av MSC, Marine Stewardship Council. En stor del av torskfisket är även KRAV-certifierat.

Läs mer på  www.norskfisk.se

Finalen avgörs den 7 februari 2014, Stockholm Waterfront.

De tävlande är:

Markus Westh
Markus Westh, The Flying Elk i Stockholm
Martin Brag
Martin Brag, Brag & Frodell Mat i Stockholm
Johan Backéus
Johan Backeus, Lux Dag För Dag, Stockholm
Filip Fastén
Filip Fastén, Restaurant Frantzén, Stockholm
Sebastian Thureson
Sebastian Thureson, Fredsgatan 12, Stockholm
Jesper Bogren
Jesper Bogren, Norda bar och grill, GöteborgFör ytterligare information:
Hanna Halpern, general Årets Kock: 070-555 82 82
Årets Kock

www.aretskock.se
Anna von Corswant, presschef Årets Kock: 076-147 48 24

Årets Kock på instagram och twitter #aretskock
För senaste nytt om tävlingen gilla Årets Kock på facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *