Sommarsallad med pancetta & edamamebönor

För mig är den perfekta sommarsalladen en härlig blandning av det man gillar mest och kanske råkar ha i landet/kylen/skålen just där och då.

En av mina favoritsallader är en grym mix av färger, smaker och sådant som frestar mig en varm sommardag – pancettans sälta, sötman från lagrad balsamico, krutongernas krispighet och ja – prova själv!

4 personer

Ingredienser:
2 avokado
rikligt med blandad sallad
4 ägg
4 skivor lantbröd
250 g edamamebönor
6-7 tomater i olika färger
3 röd knipplök
200 g pancetta
200 g mozzarella (alt. valfri mängd hyvlad Parmigiano Reggiano – gärna Vacche Rosse)
1/2 kopp sesamfrön (i olika färger)
1/2 kopp pumpafrön
1 msk lagrad balsamico (gärna Verrini Munari Oro)
god Extra Virgin olivolja

Koka äggen och låt dem svalna. Skala och dela äggen i större bitar.
Gör krutonger av lantbrödet. Skär bort kanterna och gör jämnstora kuber av brödskivorna. Stek gyllebruna i en god Extra Virgin olivolja.
Lägg edamamebönorna i en skål. Fyll på med vatten så det täcker ungefär halva mängden bönor. Kör i micron i 3 minuter. Ta ur bönorna ur skidorna.
Rosta sesamfrön och pumpafrön i panna. Låt svalna och blanda sedan med balsamicon.
Skär pancettan i bitar och stek knaprigt.
Skär löken, tomaterna och avokadon i bitar.
Bryt mozzarellan i bitar/hyvla Parmigiano.
Lägg salladen på ett fat. Blanda samman ingredienserna och lägg äggbitarna överst.
Ringla över din favoritolivolja och njut!

Servera med hembakat bröd eller dessa smarriga inbakade sparrisar.

INBAKAD SPARRIS
4 pers

1 rulle smördeg
1 knippe sparris (cirka 10 st)
1 dl Parmigiano Reggiano
god Extra Virgin olivolja
svartpeppar (jag använder Tellicherry)
salt

Värm ugnen till 200 grader.
Bryt av den träiga nedre delen av sparrisen och skala vid behov. Knyt ihop sparrisen och koka i (sjudande) lättsaltat vatten i cirka 3-4 minuter.
Sparrisen skall inte vara helt genomkokt eftersom den även skall in i ugnen senare. Kyl ned och låt svalna en stund.
Rulla ut smördegsarket.
Finriv Parmigiano och strö över smördegen.
Fördela sparrisen ovanpå osten, salta och peppra varsamt.
Rulla in varje sparris i cirka 5 cm smördeg. “Fäst” ihop rullen med lite olivolja.
Lägg rullarna på bakplåt och kör i ugnen i cirka 10 minuter, de skall vara gyllenbruna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *