Välj Bauer för dumplings & drinkar

Åt årets bästa entrecôte hos Bauer för några veckor sedan. Har lovordat denna så pass att jag fick ta med ett köttsuget och förväntansfullt sällskap.

Jag har fått veta att köket bytt kockar och meny. Det betyder att man nu serverar hela varmrätter istället för att som tidigare servera grillat kött/fisk med tre valfria tillbehör. Nya kockar och meny kan ju ibland betyda kaos men klart att vi skall prova.

Vi tar in dumplings (pankopanerade räkor, fläskfärsfyllda wontons, ångade risdegsknyten med räkor och ångade svampknyten). Jag har hört att Bauers asiatiska menydel är riktigt bra och jag håller med – pankoräkorna och wontonsen är riktigt bra och även de andra två passerar och får vårt gillande med god marginal.

 

Så till den omtalade entrecôten. Jag har ju talat mig glödhet om detta köttstycke och jag kan inte ens själv med att välja något annat – måste prova och se om uppföljaren är lika bra.

Två av oss väljer entrecôten som serveras med rökt vitlökssmör, rödpepparvinaigrette, mjölksyrad lök och koriander.

Till min sorgsna och stora besvikelse är denna entrecôte inget i närheten av det ljuvliga stycke jag så ivrigt har lyft till skyarna. Förra gången var tillbehören inget att yvas över och även denna gång känns de mer än något annat som bara godkända men inte mer.

Är köttet sådant att det överskuggar allt annat på tallriken kan man i vissa fall överse med halvtrista följeslagare annars blir helheten inget att skriva hem om. Pommes frites serveras till och är helt ok men klarar inte heller de att vinna över oss.

Övriga sällskapet valde ryggbiffen som nu serveras med marinerade tomater, lotusrot, sesam- & szechuandressing samt pommes frites.

Ryggbiffen var bättre, till och med mycket god tyckte L som blev förtjust och nöjd.

Måste ju prova de nya desserterna också…

Desserterna kallas Banan, Sake och Chokladask. Vi väljer Banan som skall bestå av “Chokladbakelse, brynt smör och plommonvin”.

In kommer någon sorts banankulor med vad vi antar är en sås på plommonvin och brynt smör. Till detta en fondantliknande chokladkaka i form och tre klickar italiensk maräng. Helt klart saknades syra i någon form, allt var sött och hade absolut behövt balanseras upp men vem kan motstå chokladkaka med smarrigt inre…

Jag har hört att Bauer gör riktigt bra drinkar. Vi provar oss igenom en försvarlig del av utbudet. South Side var grym, precis min typ av drink (Tanqueray, mint, citron, socker) – perfekt avvägd och extremt välgjord. Vi jublade också över Raspberry Fudge och Russian Spring Punch medan Heaven in the Afternoon och Mai Tai föll oss mindre i smaken. Övriga däremellan var alla överraskande bra även om de inte var mina personliga favoriter.


South Side

Besök Bauer för deras dumplings och grymma drinkar. Fyra dumplings är väl värda 65 kr och drinkarna kostar 108 kr rakt över – utom Champagnedrinkarna för 138 kr. Varmrätterna ligger någonstans över 200 och desserterna strax under hundralappen. Är entrecôten sådan den var sist är den absolut prisvärd, som den var nu – knappt.

Jag vidhåller att jag gillar Bauer. Servisen denna kväll är fenomenal, vi känner oss ompysslade, lagom uppmärksammade och kvällen igenom flyter allt perfekt. När vi runt 11-slaget drar vidare är vi nöjda, glada och sprudlande av alla goda drinkar.


Goda drinkar även i Lilla hotellbaren.

Vi halkar vidare, nedför backen och ett par hundra meter söderöver till Lilla hotellbaren inuti Malmen. Baren som böljar och breder ut sig, är välfylld med varierat klientel och de blandar goda drinkar. Vi trivs här och vissa har en Apfelkorn-revival – en är god, två är tillräckligt och tre är för mycket (som flytande äppelkaka, man blir mätt).

Själv har jag en Gin Fizz-revival och baren gör dem helt ok – fast inte som på Riche… Ännu lite gladare drar vi hemåt i den bitande snökylan. När vi hoppar in i taxin lämnar vi ett Folkungagatan fyllt av köldnupna men muntra helgfirare, vad kan väl stoppa Söderfolk en lördagkväll?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *