Varför Göteborg?

Varför inte? säger jag. För några år sedan bodde jag i Sjöstaden, ett växande mastodontprojekt som aldrig verkar sluta breda ut sig. Vårt hus låg då längst ut på Sickla Udde men är numera omgärdat av nya, och åter nya huskroppar.

Då kunde Göteborg med sitt guldläge vid kanalen varit vår kvarterskrog. Så blev det aldrig, mestadels för att vi mer eller mindre flyttade ut när de flyttade in. Jag har besökt krogen efteråt och det har varit med blandade känslor. Kvaliteten har skiftat fast personalen har alltid varit trevlig. Enligt min kompis A, som bor granne med Göteborg, har de snäppt upp sig och serverar många gånger grymt käk.

Igår kväll bokade C och jag date på Göteborg. Vi har inte setts på hela sommaren så vi hade mycket att avhandla. Servisen är personlig och charmigt småroliga. Efter snabb placering får vi vänta ett tag på att få beställa. Just i kväll spelar det mindre roll för tiden går fort, även om vi är lagom utsvultna.

C väljer Hamburgare med mozzarella, bacon och klyftpotatis. Burgaren serveras med ciabattabröd. Överdelen är lite hård och svårsmält men annars är C nöjd.

goteborgburger

Jag väljer Majskyckling med ört- och parmesanpolenta med ostronskivling och citrussky. På det hela taget en god rätt, jag hade önskat mig en lite fastare polenta och något som bröt i en rätt som är oväntat kraftig. Kycklingen är dock saftig och såsen mustig.

goteborgkyckling

Regnet gör att borden ute är tomma. Matsalen är dock fullsatt och trots att vi hamnar bredvid ett minst sagt bullrigt sällskap har vi trevligt och Göteborg känns hemtrevligt, livligt och levande.

Nu till det som gör ett besök på Göteborg nödvändigt – desserterna. Jag som älskar crème brûlée men är tveksam till mjölkchokladinslaget väljer den ändå, låter lite halvmärkligt men jag måste ju prova.

goteborgbrulee

Jag lovar – den är alldeles för liten, jag hade kunnat äta skopvis. Otroligt perfekt och helt i avsaknad av min dessertskräck – bismak av andra kylvaror… Till brûléen serveras en liten fruktsallad bestående av apelsin (allt vitt bortskuret) och jordgubbar. Helt perfekt avrundning.

C väljer Passionsfrukts-pannacottan med färska bär. Också denna är len, fräsch och god.

goteborgpannacotta

Priserna är helt ok, särskilt prisvärda är desserterna som är kvällens höjdpunkt. Jag håller med A, det verkar onekligen som om Göteborg bott in sig och slipat till sig sedan min tid i Sjöstaden. Jag som ständigt beklagar mig över bristen på krogar utåt Värmdö (det duggar sannerligen inte tätt med kvarterskrogar där jag bor…) skulle inte alls ha något emot att ha Göteborg nästgårds och slinka in på en drink, för en middag eller varför inte en helkväll.

2 thoughts on “Varför Göteborg?”

 1. Hej Mia, jag seglade in på din sida redan för en längre tid sedan och orsaken till det är att jag blivit bekant med en i branchen varande kollega i Sverge som heter Fredrik Goldhanh, han är kniv expert och en i branchen, jag har haft kontakter med honom inte så ofta men ändå regelbundet, Jag är bosatt i Norge, Oslo, och är ursprungligen från Finland, men, utflugen med hustru och hund till det gyllene landet Norge…. Jag har mat och kultur, gastronomi och tradition som ett av mina huvudsysslor i det dagliga arbetet och är mer än lycklig över att kunna konstatera att även du tillhör den skaran som förespråkar det lokala hantverket i mat, handgjort från grunden utan halvfabrikat och industriförpackningar, det är en sann glädje att få dela den formen av matfilosofi med andra i branchen. Jag skall inte här gå närmare in på hur jag blivit bekant med Fredrik då det skulle ta en sån himla massa med tid att förklara den situationen som förorsakade vår bekantskap, men i korta ordalag så handlade det om att tala om knivar och den finska marknaden. Och när Fredrik satte mig på sin hemsidas länkar så blev det automatiskt så att många Svenska sidor i matsaitvärlden blev tillgängliga för mig och då tyckte jag att bla annat du också hade mycket positivt i gastronomisk hänsikt att komma med, det var det jag ville få sagt. Tack. och all lycka och välgång i oljornas värld.

 2. Hej Christian,

  Det glädjer mig att höra från fler förespråkare för det genuina och jordbundna!
  Jag har också en del kontakt med Fredrik, trevlig kille.
  Vilken fin blogg du har, kikade in på den och har även lagt till den som länk på min sida.

  Min bror är gift med en norska (fast de är bosatta i Köpenhamn men så småningom på väg mot Oslo) så kanske ses vi framöver?…

  Önskar dig också all lycka och välgång i gastronomins tecken 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *