White Guide-vinnare 2012

Sveriges Bästa Restauranger korade – White Guide 2012 är här!

Närmare 1 000 personer jublade när vinnarna i White Guide 2012 presenterades på en stor gala i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm idag den 5 mars. På galan korades årets bästa restauranger i olika kategorier och de största restaurangupplevelserna i landet hyllades.

I år har White Guide bedömt närmare 800 restauranger och 90 barer – av dessa presenteras 472 restauranger och 37 barer i årets upplaga. Årets bästa restaurang är enligt White Guide 2012 Frantzén/Lindeberg, Stockholm. Årets Matupplevelse finns i Stockholm, på nyöppnade restaurangen Ekstedt.
Årets Bar heter Marie Laveau/Little Quarter, Stockholm.

White Guide-vinnare 2012


“Den svenska gastronomin växer på alla breddar, aldrig tidigare har vi upplevt ett sådant intresse för mat och restaurangliv i Sverige – och när toppskiktet blir bättre följer alla andra efter”, förklarar Mikael Mölstad, VD på White Guide.

“Svensk gastronomi och våra fantastiska restauranger fortsätter att skörda framgångar, också internationellt, jag vågar påstå att Sverige är en av världens tio främsta gastroscener idag. Regeringens satsning på Matlandet Sverige börjar ge rejäl utdelning…”, säger Lars Peder Hedberg, publicistisk chef på White Guide, tillika ordförande i den nordiska panelen i World’s 50 Best Restaurants.

“Passionen för mat och vin delas av proffsen i restaurangbranschen med allt fler krogbesökare, som alla vill njuta av livets goda i dess absolut bästa bemärkelse. White Guide är i särklass den ledande krogbibeln och kompletteras nu med White Magazine – en ny mattidning som skall spegla den gastronomiska frontlinjen i Sverige. White Magazine är ett samarbete mellan Mat & Vänner och White Guide”, säger Thorbjörn Östman, delägare i White Guide men också grundare och tidigare ägare av Mat & Vänner som numera är en del av Aller Media.

“Vi är stolta över att 1 000 branschmänniskor förgyller denna fantastiska manifestation för hela den svenska restaurangbranchen i en tid då medvinden blåser ända in i de svenska krogköken” förklarar Mats Hanzon, styrelseordförande i White Guide. Med denna utmärkelse premierar White Guide höjdpunkten i svensk restaurangkultur just nu.

Årets Bästa Restaurang 2012
Frantzén/Lindeberg, Stockholm

Motivering: För en gastronomi i yppersta världsklass som tänjer på gränserna uppåt och framåt i såväl kök som matsal – och där passionen för de perfekta råvarorna i säsong bara överträffas av ambitionen att avlocka dem sina innersta hemligheter inför gästerna i ett sprakande fyrverkeri av smaker och texturer.

Årets Matupplevelse 2012
Ekstedt, Stockholm
Motivering: För att ha både återskapat och innoverat ett rikt, spännande och underhållande lowtechkök, som bygger på känsla och hantverk och återför gastronomin till sitt egentliga ursprung – den öppna elden.

Årets Stjärnskott 2012
Restaurang Jonas, Stockholm
Motivering: För en örtgrönskande svensk debut med en show av matupplevelser från lekfulla aptitretarparader till sprudlande dessert-tallrikar där vin och service går hand i hand med ombonad akustik.

Årets Serviceupplevelse 2012
Mathias Dahlgren Matsalen, Stockholm
Motivering: För att ha knäppt upp en knapp i det formella matsalsupplägget som levereras med en allt säkrare och mer avspänd attityd och kryddas med stämningshöjande serviceinnovationer.

Årets Miljö & Stämningsupplevelse 2012
Puta Madre, Göteborg
Motivering: För den skickligt genomförda sammetsdraperade miljön som får gästernas hjärtan att slå lite snabbare och tillsammans med servisens klädsel skapar en oemotståndlig tidsresa till sorglöshetens land.

Årets Värt en Resa 2012
Skebo Herrgård, Skebobruk
Motivering: För att ha skapat en gastronomisk destination i fin herrgårdsmiljö på lagom avstånd från storstaden med spännande smakupplevelser som lokalhämtas från djupa Roslagsskogar.

Årets Hjärtekrog 2012
Belle Epoque, Malmö
Motivering: För att vara den opretentiösa kvarterskrogen som alla söker, avslappnat tillgänglig både i attityd och pris men samtidigt med höga ambitioner i form av kreativ svensk mat.

Årets Vinupplevelse 2012
Grand Hôtel i Lund, Lund
Motivering: För att ha utvecklat en av Sveriges främsta klassiker-källare till en rik källa för upplevelser av både historiskt djup och framåtblick där tradition förenas med de senaste hantverksvinerna.

Årets Ölupplevelse 2012
Pubologi, Stockholm
Motivering: För att presentera en ständigt föränderlig öllista av mikrobryggda specialöl och vardagsbärs från när och fjärran samt berätta om dryckernas karaktär med både allvar och klackspark.

Årets Kaffeupplevelse 2012
Lux Stockholm, Stockholm
Motivering: För att värna om måltidens avslut på alla sätt och främst genom en varierad meny av estatekaffen med tydliga karaktärer som matchar ambitionsnivån i kök och vinkällare.

Årets Bar 2012
Marie Laveau/Little Quarter, Stockholm
Motivering: För att med stor övertygelse servera drinkar av klassiskt amerikanskt snitt och samtidigt utveckla tekniken, förfina hantverket och spetsa kompetensen.

Årets Fyrfota Gastronomi 2012
50 Kvadrat, Visby
Motivering: För sitt engagemang med lokalt uppfödda djur i en kreativ gastronomi som tar vara på djurens alla ädla och mindre ädla delar och lyfter fram deras bästa egenskaper.

Årets Naturnära Gastronomi 2012
Fäviken Magasinet, Åre/Järpen
Motivering: För en kontinuerlig utforskning av sitt närområde efter råvaror och smaksättare – och för att omsätta det gamla självhushållets principer i en nyskapande gastronomi.

Årets Rising Star 2012
Jacob Holmström, Gastrologik, Stockholm
Motivering: För att inom ramen för det nynordiska köket ha hittat ett eget uttryck med internationell inspiration som i hög grad bygger på att vi också äter med ögat.

Årets matvän 2012
Per Vidlund, Ängsö Fisk, Västerås
Motivering: För att med öppenhet, kvalitetstänkande och stort yrkeskunnande se möjligheter istället för svårigheter i den hårda fiskenäringen och utvecklat fisket, både hållbarhets- och kvalitetsmässigt.

Årets Svenska Gastro­nomiska Hyllning 2012
Danyel Couet och Melker Andersson, Grupp F12, Stockholm
Motivering: För att vara ett tryggt lackmuspapper i tiden, som skickligt samplar i globala trender i både gryta, flaska och matsal och översätter det i hållbara restaurangkoncept. 

White Guide Global Gastronomy Award 2012
DAVID CHANG, Momofuku Restaurants, New York
Motivering: För att i en kunskapsbaserad och underhållande neofusion ha skapat en inspirerande koppling mellan här och nu, där och då, med rötterna i storstadens etniska mångfald – en äkta urban terroir.

Mer information: Mikael Mölstad, 070-727 21 22, mikael.molstad@whiteguide.se
Presskontakt
: Marita Hammervold, 070-794 75 49 marita.hammervold@subito.nu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *