Den 28 januari lämnar Viktor Westerlind över titeln Årets kock till någon av de sex tävlande i landets mest prestigefyllda kocktävling.
Temat för Årets Kock 2010 är Resursklokt. Med det vill Årets Kock uppmärksamma vikten av att återvinna och tillvarata – såväl kunskap som resurser.
De tävlande i år är:
Magnus Persson, Carl Michael, Stockholm
Foto: Anna Wilhelmsson
Sebastian Höckert, Swedish taste, Göteborg
Foto: Anna Wilhelmsson
Christofer Ekman, Fredsgatan 12, Stockholm
Foto: Anna Wilhelmsson
Daniel Räms, Pontus!, Stockholm
Foto: Anna Wilhelmsson
Linus Ström, Thörnströms kök, Göteborg
Foto: Håkan E Bengtsson
Gustav Trägårdh, Basement, Göteborg
Foto: Håkan E Bengtsson
Under tävlingsdagen har finalisterna har fem timmar på sig att laga två tävlingsrätter. Den första ska skapas utifrån en råvarukorg, vars innehåll hålls hemligt fram till 45 minuter innan tävlingen börjar.
Den andra uppgiften är att skapa en modern restaurangrätt på huvudråvarorna två renkalvssadlar och fyra rentungor samt minst en ekologisk mejeriprodukt, förutom ekologiskt smör.
Inför årets tävling skickade 127 kockar in tävlingsbidrag och 24 tog sig till semifinal. Kockarna tävlade med bästa recept på valfri varmrätt, med villkoret att minst en mejeriprodukt utöver smör ska ingå.
Grattis alla finalister – må bäste kock vinna!