BonBon – fun dining med finlir

Om man som jag älskar att bli smakbombad från alla tänkbara håll borde BonBon vara himmelriket. Konceptet är “gående” smårätter där servisen presenterar den ena rätten efter den andra för påseende vid bordet. Välj att plocka från brickan eller avstå och invänta nästa rätt. Det går också att välja från väggen som består av ett antal fasta rätter.

Vi har en känsla av att det kanske kan bli rörigt och när ett fat avsett för spelkulor som var och en representerar en vald rätt kommer på bordet undrar jag lite hur servisen skall hålla reda på alla rätter – och kulor. Fast det visar sig att farhågorna är helt obefogade. Servisen är hur trevlig och avslappnad som helst och manövrerar smårätter och kulor med bravur.

Jag måste säga att det är svårt att säga nej när den ena utsökta rätten efter den andra glider upp och frestar sinnena. Faten kommer med precis lagom mellanrum och det är först efter fjärde rätten jag funderar på hur många rätter jag kommer att orka. Skulle vilja få ner alla 22 men eftersom det är uteslutet gäller det att välja med omsorg.


Nr 1, Kräftvelouté, syltade kantareller, krondill.
Lysande, perfekt sälta, krämighet och konsistens.


Nr 2: Smördeg, anklever, äpple, bitterhonung, getost.
Jag hoppade över denna men enligt S var den lyckad.


Nr 3: Saltad strömming, oliver, vetegräs, timjan, olivolja.
Blir mer eller mindre övertalade att välja strömmingen. Strömming står inte överst på min gilla-lista men vi får höra att den är för bra för att missa. Garanterat, 100% rätt! Fräsch och ihop med sina grannar där oliven är smaken som slår igenom är den en riktig hit, kvällens överraskning.


Nr 4: Lammkorv, bräss, spritärter, ekfatslagrad feta.
Kökets egen smakspäckade lammkorv funkade fint ihop med de små ärterna och den lagrade fetan.


Nr 5: Friterad rödtunga, remoulad, citron.
Den här gillar vi, innanför ett frasigt skal frestar en mjäll rödtunga och remouladen är perfekt till.


Nr 6: Spätzle, pancetta, brynt tryffelsmör, örter, trumpetsvamp.
En variant på den sydtyska rätten med krispig pancetta. Kul, annorlunda och väldigt god. Trevar på gränsen mot det för salta men det är just det som är genomgående i alla rätter, köket verkar ha absolut gehör när det kommer till smakbalans.


Nr 7: Tryffelrisotto, pilgrimsmussla, pecorino.
Den rätt jag önskar hade varit minst dubbelt så stor. Helt enkelt makalös.

Nu, efter 6 rätter känner jag att skall jag orka dessert får här dras i bromsen. Hur tråkigt är inte det när man vet vad som komma kan…?


Nr 8, Vit chokladcréme…
Väljer mellan crème brûlée och chokladcrémen. Jonas tipsar – välj chokladcrémen, den får du ingen annanstans! Det är sant, den är grym och lägger sig som ett litet vitt täcke över kvällens alla små rara rätter. S är belåten men några tryfflar slinker ner till kaffet.

Är lite lätt lyrisk över allt som serverats och den som känner mig vet att jag helst brukar vilja beställa in alla rätter på menyn, lite av allt bara så jag får smaka… Kan det då bli mer rätt än BonBon?

Nix, jag är frälst och kan inte riktigt sluta fantisera om alla rätter jag missat. Finns en enkel lösning på den saken – återbesök snarast!

BonBon
Kungstensgatan 9
114 25  STOCKHOLM
08 – 20 17 10
www.restaurangbonbon.se

2 thoughts on “BonBon – fun dining med finlir”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *