Europeiska buffelmozzarella-dagen

Italiens stolthet bland ostar stavas Mozzarella di Bufala. Om Parmigiano Reggiano är norra Italiens okrönte kung är buffelmozzarellan från Campania den vita drottningen.

Fusk och skandaler med inslag av höga dioxinvärden och komjölksutblandningar har skakat branschen och lämnat en trist eftersmak. Tyvärr är det som i andra sammanhang några aktörer som förstör ryktet för andra seriösa, i det här fallet, buffelmozzarellaproducenter.

För att dela med sig av och hylla den fantastiska buffelmozzarellan samt att marknadsföra produkten internationellt hölls den 24 februari den Europeiska Buffelmozzarelladagen samtidigt i 26 europeiska länder. Via videokonferens från Salerno och Bryssel var vi uppkopplade mot 25 andra europeiska handelskammare.

I Sverige hölls denna dag för ett femtiotal gäster (branschaktörer och journalister) i PS Matsal. Italienska Handelskammarens VD, Anna de Geer, välkomnade oss och Italiens ambassadör, Anna Della Croce talade om vikten av italienska kvalitetsprodukter och hur dessa sprids i Sverige och övriga världen.


Anna Della Croce och Alessia Cerulli, BuonAppetito.


Grundaren av Slow Food i Sverige, Carlo Barsotti, pratade om italiensk matkultur, kvalitetsbeteckningar och buffelmozzarellans historia.

Handelskammaren tyckte att OliOli´s produkter skulle vara ett passande komplement till buffelmozzarellan som var pinfärsk och influgen från Salerno.

Alessia Cerulli från BuonAppetito stod för arrangemanget av mozzarellan och tillbehör. Alessia använde OliOli´s italienska olivoljor och balsamico för smaksättning av den ljuvligt välsmakande mozzarellan.

 Mozzarellabuffén var fenomenal och både olivolja och balsamico ringlades friskt över de vita läckerbitarna.

Mozzarella di Bufala skall enligt Carlo Barsotti helst ätas som den är, rå med lite tomat, bröd och olivolja. Får Carlo råda är drycken som gäller till vatten eller öl – för den rena smakens skull, fast visst  är vi många som tycker det funkar utmärkt med ett glas vin till.


Lite fakta om buffelmozzarella:
– Termen mozzarella dök först upp 1570 i en kokbok skriven av Bartolomeo Scappi som var kock hos påven.
– Buffelmozzarella produceras i sju proviser i centrala och södra Italien, Caserta, Salerno, delar av Benevento, Neapel, Frosinone, Latina och Rom.
– För att säkerställa buffelmozzarellans DOP-certifiering måste producenterna (i nuläget 95 st) ansluta sig till konsortiet och producera sin ost enbart från buffelmjölk från de angivna områdena i ovan nämnda provinser.
– Italien producerar kring 33 000 ton buffelmozzarella per år. 16% exporteras, mestadels till andra EU-länder.
– Ordet mozzarella kommer från mozzare, skära av på italienska (osttillverkarna “skär av” ostmassan med tumme och pekfinger).
– Buffelmozzarella får väga mellan 30g -567 gram och säljs i runda, bollliknande format.
– Bör ätas inom några dagar (helst timmar) från produktionstillfället.
– Följande är goda tecken på en färsk buffelmozzarella:

* Elastisk konsistens
* Ytan skall vara tät, jämn och fuktig – varken för torr eller för våt
* Inga gulaktiga märken eller fläckar får förekomma och när du trycker lätt med fingret mot ostens yta skall konsistensen varken vara mjuk eller gummiaktig
* Vid genomskärning bör ytan vara kornig med en känsla av att ha flera lager, särskilt nära ytan
* Mjölklika pärlor skall sippra ut när du skär i mozzarellan och när du smakar på den bör du märka att vätskan skiljs från osten, som om mozzarellan hade legat i mjölk
* Slutligen bör förstås mozzarella smälta i munnen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *