Passion för Mat 2009

I november bestämde jag mig för att medverka vid mässan “Passion för Mat” i Göteborg. Mässan arrangerades för första gången 2008 och jag antog att den inte skulle bli lika stor som till exempel Det Goda Köket men tänkte att det kan vara bra att synas även i andra delar av landet.

Men – trots att mässan hade ett mindre format var den oerhört välbesökt, särskilt på lördagen. Passion för Mat är en publik mässa som vänder sig till matentusiaster och fokuserar på kvalitetsprodukter, småskaligt och närproducerat såväl som delikatesser (som mina) från övriga världen. För mig var det en bra erfarenhet och en extra rolig mässa att medverka vid eftersom kvaliteten på utställarna genomgående var väldigt hög.

passion_masshall 

Att jobba på mässa och få träffa konsumenterna är alltid lika kul, nyttigt och givande. Intresset för olivolja och balsamico var enormt och skojigt nog träffade jag både folk som hade handlat i min e-butik och kände till produkterna och även de som shoppat hos någon av återförsäljarna.

passion_olioliprov1

Vi hade en liten monter men trots att det bitvis blev trångt (jag passade på att fota före öppning) när det blev anhopning och många ville prova och handla på en gång funkade det fint.

passion_oliolibord

Visst är det roligare att handla din Bjärekyckling direkt från Torekov´s Bjäre Fågel, Oviken´s ostar av Kristina Åkermo själv eller bröd från Solmarka Gårdsbageri i småländska Vassmolösa (mitt favoritknäcke). Jag träffade många producenter som jag tidigare bara haft telefonkontakt med eller känt till. Kul att få ett ansikte till rösten och att möta alla entusiaster som arbetar hårt och med stor passion.

passion_oviken_kristina1
Kristina Åkermo äger och driver tillsammans med sin man, Robert, Oviken Ost. Från Oviken kommer himmelska ko-, get-, och fårostar. Gården som ligger i sydväst om Storsjön i Jämtland har varit i familjens ägo sedan 1350-talet.

passion_storm
Har du haft nöjet att stifta bekantskap med paret bakom det enda svenska havssaltet, succén Storm? Jag mötte urtrevliga Zandra Bring och Patrik Johansson som, tillsammans med partnern Magnus Ödefors, ligger bakom detta unika, fantastiskt goda västkusttillverkade salt som är min nya favorit i köket.

Läs mer om mina reflektioner kring Storm här

passion_alvarivar

Alvar & Ivar bakar sitt KRAV-märkta surdegsbröd på Wästgötarnas mjöl (Alvar & Ivar är förstås namnet på bageriet, inte på damerna i bild)

passion_lissella

LissEllas senap har tagit guldmedalj i senaps-VM. Jag köpte på rekommendation med mig fyra olika sorter, har inte testat ännu men det skall bli spännande.

passion_senap

Funderat på att köpa AGA-spis? Med många andra utställare kunde man byta produkter men jag är tveksam till att det funkat här.

passion_aga

passion_svenskfisk
Branschorganisationen Svensk Fisk är högaktuella i debatten kring hotade fiskarter och utfiskning. Svensk Fisk jobbar med inspiration, information och utbildning i kunskap och konsumtion kring fisk.

passion_olivoljaetc
Jag har en återförsäljare i Göteborg, Olivolja etc som med stort engagemang drivs av systrarna Marie & Annika Wegerstam. De är mina Göteborgsambassadörer som marknadsför och säljer mina produkter superbra.

Önskar bara att det var lite närmare så vi kunde ses oftare för Marie och Annika är fantastiskt trevliga och roliga. På mässan ställde de ut tillsammans med en av sina chokladleverantörer och hade då med sig några av sina andra oljor och Medelhavsprodukter.

Under mässdagarna kunde besökarna få lära sig mer om råvaror, tillagning och smaker i Köksskolan. Matprofilen Anders Arnell var programledare och “Nobelkocken” och matproffset Jonny Johansson Köksskolans kock. Vi sponsrade med vår spanska olivolja, Merula och balsamico, Rosso från Verrini Munari. 

passion_jonny

Martin Fransson var gästkock i Köksskolan. Martin driver till vardags Dessertkonsult, specialiserad på restauranganpassade konditoriprodukter.

passion_martinfransson

Leif Mannerström fanns på plats under alla mässdagarna och bidrog med boksignering, gav tips & råd samt medverkade i Köksskolan med sin såsskola och som på bilden nedan guidning i tillredning av kyckling.

passion_mannerstrom

Till min stora sorg hade jag ju inte tid och möjlighet att lyssna på några av de gästspelande kockarna vilket hade varit otroligt intressant. Hade bland annat velat lyssna och se på Ola Andersson som presenterade rustik matlagning i säsong, Claes Grännsjö från Kock & Vin som lagade kål på kul sätt och förstås Mannerström.

Tiden räckte inte heller till för att träffa alla andra spännande utställare som jag hade velat prata med som till exempel Sivans Johansson, välkänd och duktig ostproducent från Vara. Fast jag fick ju träffa alla härliga kunder och mässbesökare istället!

One thought on “Passion för Mat 2009”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *