I november bestämde jag mig för att medverka vid mässan “Passion för Mat” i Göteborg. Mässan arrangerades för första gången 2008 och jag antog att den inte skulle bli lika stor som till exempel Det Goda Köket men tänkte att det kan vara bra att synas även i andra delar av landet.
Men – trots att mässan hade ett mindre format var den oerhört välbesökt, särskilt på lördagen. Passion för Mat är en publik mässa som vänder sig till matentusiaster och fokuserar på kvalitetsprodukter, småskaligt och närproducerat såväl som delikatesser (som mina) från övriga världen. För mig var det en bra erfarenhet och en extra rolig mässa att medverka vid eftersom kvaliteten på utställarna genomgående var väldigt hög.
Att jobba på mässa och få träffa konsumenterna är alltid lika kul, nyttigt och givande. Intresset för olivolja och balsamico var enormt och skojigt nog träffade jag både folk som hade handlat i min e-butik och kände till produkterna och även de som shoppat hos någon av återförsäljarna.
Vi hade en liten monter men trots att det bitvis blev trångt (jag passade på att fota före öppning) när det blev anhopning och många ville prova och handla på en gång funkade det fint.
Visst är det roligare att handla din Bjärekyckling direkt från Torekov´s Bjäre Fågel, Oviken´s ostar av Kristina Åkermo själv eller bröd från Solmarka Gårdsbageri i småländska Vassmolösa (mitt favoritknäcke). Jag träffade många producenter som jag tidigare bara haft telefonkontakt med eller känt till. Kul att få ett ansikte till rösten och att möta alla entusiaster som arbetar hårt och med stor passion.
Kristina Åkermo äger och driver tillsammans med sin man, Robert, Oviken Ost. Från Oviken kommer himmelska ko-, get-, och fårostar. Gården som ligger i sydväst om Storsjön i Jämtland har varit i familjens ägo sedan 1350-talet.
Har du haft nöjet att stifta bekantskap med paret bakom det enda svenska havssaltet, succén Storm? Jag mötte urtrevliga Zandra Bring och Patrik Johansson som, tillsammans med partnern Magnus Ödefors, ligger bakom detta unika, fantastiskt goda västkusttillverkade salt som är min nya favorit i köket.
Läs mer om mina reflektioner kring Storm här
Alvar & Ivar bakar sitt KRAV-märkta surdegsbröd på Wästgötarnas mjöl (Alvar & Ivar är förstås namnet på bageriet, inte på damerna i bild)
LissEllas senap har tagit guldmedalj i senaps-VM. Jag köpte på rekommendation med mig fyra olika sorter, har inte testat ännu men det skall bli spännande.
Funderat på att köpa AGA-spis? Med många andra utställare kunde man byta produkter men jag är tveksam till att det funkat här.
Branschorganisationen Svensk Fisk är högaktuella i debatten kring hotade fiskarter och utfiskning. Svensk Fisk jobbar med inspiration, information och utbildning i kunskap och konsumtion kring fisk.
Jag har en återförsäljare i Göteborg, Olivolja etc som med stort engagemang drivs av systrarna Marie & Annika Wegerstam. De är mina Göteborgsambassadörer som marknadsför och säljer mina produkter superbra.
Önskar bara att det var lite närmare så vi kunde ses oftare för Marie och Annika är fantastiskt trevliga och roliga. På mässan ställde de ut tillsammans med en av sina chokladleverantörer och hade då med sig några av sina andra oljor och Medelhavsprodukter.
Under mässdagarna kunde besökarna få lära sig mer om råvaror, tillagning och smaker i Köksskolan. Matprofilen Anders Arnell var programledare och “Nobelkocken” och matproffset Jonny Johansson Köksskolans kock. Vi sponsrade med vår spanska olivolja, Merula och balsamico, Rosso från Verrini Munari.
Martin Fransson var gästkock i Köksskolan. Martin driver till vardags Dessertkonsult, specialiserad på restauranganpassade konditoriprodukter.
Leif Mannerström fanns på plats under alla mässdagarna och bidrog med boksignering, gav tips & råd samt medverkade i Köksskolan med sin såsskola och som på bilden nedan guidning i tillredning av kyckling.
Till min stora sorg hade jag ju inte tid och möjlighet att lyssna på några av de gästspelande kockarna vilket hade varit otroligt intressant. Hade bland annat velat lyssna och se på Ola Andersson som presenterade rustik matlagning i säsong, Claes Grännsjö från Kock & Vin som lagade kål på kul sätt och förstås Mannerström.
Tiden räckte inte heller till för att träffa alla andra spännande utställare som jag hade velat prata med som till exempel Sivans Johansson, välkänd och duktig ostproducent från Vara. Fast jag fick ju träffa alla härliga kunder och mässbesökare istället!
Very nice stand you had there Mia, well done! 🙂