Raritet från Jürss Mejeri

Ibland får man tillfälle att lägga beslag på något unikt, något som bara finns här och nu och som aldrig mer kommer tillbaka. Ett sådant fynd damp ned idag – eller rättare sagt kom instormandes med förtjusande L som har en särskild fäbless för Jürss Mejeri. Hon åker dit emellanåt och shoppar upp sig på diverse godbitar, granbarksosten som är oemotståndlig är en stor favorit.

På senaste trippen hade L kommit över några bitar Karl Johan som vi får veta är en sällsynt Jürss-produktion från 2008 som aldrig mer kommer att tillverkas. Varför? Mejeriet kan inte längre köpa ekologisk getmjölk från just den här gården och då blir det ingen ost.

Enligt L skall det här vara Jürss bästa ost någonsin (påstår de själva). L har njutit av denna pärla ackompanjerad av vår balsamicogelé från Verrini Munari. Vi måste bara prova och L förser oss generöst med en egen bit.

Den är stenhård, den är möglig och den är alldeles, alldeles underbar… En grynigt kristalliserad konsistens med en härlig arom som påminner lite om… jo Parmigiano – fast med getkaraktär. Helt makalöst grym, och om den var god ihop med balsamicogelén? You bet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *