Storm i en glasburk

Varje gång jag hör talas om någon som har tagit steget och gjort det där som andra kanske funderar på men tvivlar på kan lyckas känner jag en pirrande känsla av lycka. Att våga språnget, trotsa konventionen och ha modet att satsa på något som i och för sig tidigare funnits men kanske inte från ruta ett är en klar försäljningssuccé är mer än modigt – i min bok är det en bedrift.

Under mässan Passion för Mat hade jag glädjen att träffa paret bakom det enda svenska havssaltet Storm. Zandra Bring och Patrik Johansson har försett oss med ett salt som i all sin enkelhet är en så unik och intressant, för att inte tala om god, produkt att den borde finnas i varje svenskt hem.

Patrik och Zandra säljer sitt salt till delikatessbutiker som Cajsa Warg, saluhallar och andra mindre handlare men även till Leif Mannerström på Sjömagasinet som även stått bakom saltprojektet från start.

passion_storm1

I en tid där vi alltmer söker närproducerade livsmedel känns det som en självklarhet att välja ett salt som är sprunget ur våra svenska vatten och tillverkas på västkusten. Varför bokstavligen gå över ån…?

Havsvattnet hämtas med en tankbil utanför Särö. Därefter förädlas vattnet till salt i skogarna i närheten av Alingsås. Saltet tillverkas enligt de gamla metoder som användes efter hela västkusten förr i tiden och sjuds fram under öppen eld i en stor panna av syrafast stål.

När vattnet nått den rätta salthalten föds kristallerna och det är dags att skörda kristallerna som torkas två gånger för att sedan förpackas i glasflaskor.

Jag fick prova en ny produkt på mässan, tångsalt. Samma salt men blandat med tång. När burkens lock öppnas och aromen från havssaltet blandat med tång tränger ut är jag tillbaka i barndomens Torekov med salta dopp vid Morgonbryggan. Har redan provat tångsaltet till ugnsbakad lax, gissa om det blev gott?

storm_salt_tang

Man nöjer sig inte med att tillverka Sveriges enda salt, inom kort lanserar Bring & Kompani Vallmobackens äkta smör. Givetvis kommer smöret att smaksättas med det egna Storm-saltet.

Receptet står Patrik´s mormor för som på sin tid tillverkade eget smör på gården där nu Zandra och Patrik bor. Folket i traktet dyrkade detta smör och nu vill paret berika delikatesshyllorna med ett äktsvenskt smör som enligt paret fick Mannerström att tappa hakan.

Jag är spänd av förväntan, trots att jag är olivoljefreak och inte använder särskilt mycket smör i köket är ju riktigt gott smör ibland så ljuvligt att man baxnar – och det kommer vi tvivelsutan att göra av Vallmobackens finest!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *