Utmana smaklökarna hos Smak på Restaurangen

Efter en superhektisk vecka med Umeå-kundbesök, företagsevents och för lite sömn var jag i stort behov av en skön och avkopplande avrundning inför helgen.

Min gamla kollega och vän L och jag hade bestämt date och bokat bord på Smak på Restaurangen vars koncept är roligt annorlunda och bygger på att du under kvällen själv pusslar ihop smaker som frestar just dina smaklökar.

L skyndar för att hinna och är genomblöt av de plötsliga ovädersskurarna utanför när hon kommer in genom dörren. Känns orättvist för medan jag väntat i baren har jag blivit serverad både champagne och haft trevlig konversation med personalen.

restaurangen_bar

Hos Smak på Restaurangen är det som sagt smakupplevelserna som står i fokus. Varje gäst får i en pappersmeny välja och med penna markera de rätter (smaker) som önskas.

Ur menyn kan du välja tre, fem eller sju rätter där varje rätt är lika stor (modell mindre). Tre smaker motsvarar en varmrätt, fem smaker en tvårättersmiddag och sju smaker en trerättersmiddag. Dessa går att utöka med dessert, bröd eller ytterligare en smak. Drycken avnjuts i smakglas, glas eller flaskvis och till varje rätt finns ett dryckesförslag.

Krångligt? Inte alls, och personalen svarar hjälpsamt och kunnigt på alla frågor.

Kolla menyn här

Matsalen är estetiskt tilltalande med idealisk belysning, precis rätt avvägd – tillräcklig för att hitta rätt i menyn men samtidigt lagom dämpad för att man skall uppleva sitt sällskap i ett varmt, och fördelaktigt lyster.

restaurangen_bord

Vi blir erbjudna en normandisk äppelcider, Brut Tendre från Eric Bordelet före maten. Doftade och smakade mycket äpplen och en del jordkällare – torr, spännande och god!

Både L och jag är ganska hungriga men beslutar oss för att välja fem smaker (och byta ut en “matsmak” mot en dessert vilket går fint).

Det visar sig att vi fastnar för samma smaker utom desserten. Fantasilöst? Kanske – eller bara ett tecken på att L och jag för kvällen har aptit på samma smaker… Menyn igenom dricker vi italienskt och argentinskt rött.

restaurangen_quiche1

Nr.5 Gruyére – “Quiche” Murklor, fikon.

Min personliga favorit, en liten minipaj med makalöst gott och krämigt “ostskum”, supersmarriga murklor och fikon inlagda i portvin. Mums…

restaurangen_kalvcarpaccio

Nr. 6 Sardell “Puttanesca” Gödkalv, oliv, kapris.

Kalv som smälter i munnen ackompanjerad av tomat, sardeller, pinjenötter, ruccola och olivolja. Lätt och läcker andrarätt.

restaurangen_caesar

Nr. 10 Parmesan “Caesar” Kyckling, bacon.

En parmesansoppa som var överraskande smakrik och mustig, spett på kyckling och bacon samt romansallad med krutonger.

restaurangen_steak

Nr 15. Dragon “Steak frites” Oxrygg, bearnaise, tomat.

Mättande och god fjärde rätt. Handskuren? potatis med en bit oxrygg, tomat och bearnaisesås i lökkupol. Välgjort och mycket välsmakande.

 restaurangen_keywest

Nr 20. Lime “Key West” Banan, passionsfrukt.

L´s dessert var läckert smarrig och bestod av friterad banan och sås på passionsfrukt.

restaurangen_lakrits

Nr 18. Lakrits “Terrine ” Rabarber, mynta.

Jag som älskar både lakrits och hallon valde smaken “Lakrits”. Den innehöll lakritssmakande glass med hallonterrine, läskande och gott – och perfekt efter de fyra första smakerna. Fem smaker var precis lagom för mig, är man ännu hungrigare (eller större i  maten) är säkert två smaker till välkomna men i kväll var vi mer än belåtna med fem.

Smakresan avslutas med sötma, förstås i flera smaker. Vi får in smakglas innehållande olika likörer – aprikos, kvitten, apelsin och körsbär (och sedan ytterligare en körsbär…). Vilken avslutning, vi är mätta, nöjda och belåtna med kvällen – som blev lång och smakrik.

Servisen är uppmärksam, pigg och trevlig. Vi får, inte minst på dryckessidan, superproffsig guidning i val av smaker och beskrivning av rätterna.

Hos Smak på Restaurangen känner man sig sedd, välkommen och i goda händer. Trots en fullsatt kväll är ljudnivån behaglig och vi störs varken av det amerikanska grabbsällskapet intill som gärna vill konversera och veta vad vi tyckte om maten och undrar om de har valt rätt smaker eller av paret på vår andra sida.

Vi stortrivs och det är svårt att tänka sig att utanför ligger ett av stans mest trafikerade stråk. När du äntrar smakriket upplever du inget av detta – luta dig tillbaka och låt dig förföras av duktigt hantverk i köket (under ledning av skicklige Jonas Svensson) och tillmötesgående och vänlig servis.

restaurangen_books

Förläng upplevelsen och köp med dig F12-gruppens kokböcker med inspiration från Grill, Fredsgatan 12 och Smak på Restaurangen hem. Böckerna är roliga, snygga och fulla av matinspiration och säljs på F12-gruppens restauranger.

Rekommenderar varmt ett besök, passar för alla tillfällen – ta med din käresta, affärsbekanta eller vännerna. Lovar att kvällen blir lyckad.

Efteråt fortsatte L och jag till systerkrogen Le Rouge vars bar gör stans godaste drinkar och där det alltid är lika trevligt!

Varje bord har ett stort och intressant urval av kryddor (under glasskiva) och vi spikar de flesta – tror vi i alla fall utan att vare sig ha smakat eller doftat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *