White Guide 2009

Varje år utser White Guide vinnare i prestigefyllda kategorier som “Årets bästa restaurang – utifrån Totalupplevelsen”, “Årets bästa restaurang – utifrån Matupplevelsen”, “Årets serviceupplevelse” med flera åtråvärda utmärkelser.

Vinnarna hyllas vid White Guide-galan (på Grand Hotel) där restaurang-Sveriges elit idag samlades för att ta emot priser och hylla branschkolleger vid den årliga prisutdelningen. 

white_intro

553 restauranger har kvalificerat sig för att vara med i White Guide 2009. Av dessa är 208 poängbedömda (16 fler än året innan). 31 krogar rankas nu på mästarklasslistan – fyra fler än förra året.

I den trendrapport som presenterades av Mats Hanzon, ordförande i White Guide, Mikael Mölstad, VD i White Guide och Lars Peder Hedberg, huvudredaktör i White Guide, fick vi veta att jakten på äkta smaker och upplevelser i enkla råvaror fortsätter, att brödkorgen ändrar format och att man söker sig bort från teknikhysterin. Man upplever en renässans för det rustikeleganta och efterlyser mer spännande desserter och sött till kaffet.

white_screen1

Lars Peder Hedberg tillkännager att åtta nya restauranger har gått upp i Mästarklass-kategorin och i år finns fem nya på Internationell Mästarklass varav de allra bästa är i absolut världsklass. I årets upplaga av White Guide har man ökat servicepoängen från 15 till 25 av 100 och understryker därmed servicens betydelse för upplevelsen, något undertecknad till fullo välkomnar!

white_samtliga

Årets priser & utnämningar
Den första siffran anger antal matpoäng av 40 möjliga, den andra siffran anger restaurangens totalpoäng av 100 möjliga. Restauranger i Mästarklass rangordnas i första hand efter matprestationer, i andra hand efter totalpoäng.

Internationell Mästarklass 2009

1. Mathias Dahlgren – Matsalen, Stockholm 37/93
2. Lux Stockholm, Stockholm 37/91
3. Oaxen Skärgårdskrog, Hölö 37/89
4. Esperanto, Stockholm 37/86
5. Frantzén/Lindegerg, Stockholm 37/85 (NY)
6. Operakällaren, Stockholm 36/93
7. F12 Restaurant, Stockholm 36/91
8. Kock & Vin, Göteborg 36/89
9. Trio, Malmö 36/7 (tidigare Trappaner)
10. PM & Vänner, Växjö 36/86
11. 28+, Göteborg 36/86

Svensk Mästarklass 2009

12. Pontus!, Stockholm 35/90
13. Gastro, Helsingborg 35/87
Sjömagasinet, Göteborg 35/87
Swedish Taste, Göteborg 35/87 (NY)
16. Leijontornet, Stockholm 35/85
Vassa Eggen, Stockholm 35/85
18. Hotell Borgholm, Borgholm 35/83
19. Divino, Stockholm 34/85
Edsbacka Krog, Sollentuna 34/85
21. Vendel at Sturehof, Malmö 34/82
22. Fiskekrogen, Göteborg 33/84 (NY)
23. Thörnströms Kök, Göteborg 33/78 (NY)
24. Mathias Dahlgren – Matbaren, Stockholm 32/84 (NY)
25. GQ, Stockholm 32/81
PerLei, Stockholm 32/81 (NY)
27. Torso Twisted, Malmö 32/80
28. Bloom in the Park, Malmö 32/79
29. 50 kvadrat Visby, Visby 32/77
30. Dala-Husby Hotell & Restaurang, Dala Husby 32/76 (NY)
Rolfs Kök, Stockholm 32/76 (NY)

Årets bästa restaurang – utifrån totalupplevelsen
Mathias Dahlgren – Matsalen, Stockholm
Motivering: “För att ett högst personligt och moget kök nu funnit sin scen. Föreställningen har i alla stycken hittat sin form och sin rytm och framförs säkert och avspänt i såväl kök som matsal.”

 white_mathiasdahlgren

Årets bästa restaurang – utifrån matupplevelsen
Frantzén/Lindeberg, Stockholm
Motivering: “För en passionerad och inspirerad gastronomi i internationell världsklass, med “Uppdrag Smak”. Med traditionell och innovativ teknik lockas välkända och nya smaker fram i all sin tydliga egenart.”
 
white_frantzenlindeberg

 Årets vinupplevelse 2009
28+, Göteborg
Motivering: “För att med klar mat- och vinfilosofi ha skapat vinmenyer med dubbla upplevelser som har lyft samspelet mellan mat och vin till majestätiska höjder”.

white_28

Årets serviceupplevelse 2009
Operakällaren, Stockholm
Motivering: “För att ha skapat ett matsalsarbete i ett avancerat klassiskt upplägg utan gimmickar. Som i den bästa av pjäser är regin inte synlig, allt tycks bara hända av sig självt”.

white_operakallaren

Årets miljö & Stämningsupplevelse 2009
Pontus!, Stockholm
Motivering: “För att ha skapat en storslagen teater med olika scener för storstadens varierande pjäser. Scenografin inspirerar såväl publiken som kök och servicebrigad”.

white_pontus1

Årets Stjärnskott 2009
Swedish Taste, Göteborg
Motivering: “Som ett bevis på att Göteborg i allra högsta grad är med i leken – också i ett internationellt perspektiv. Både vad gäller koncept, gastronomi och service känns det som om stora London kommit till lilla London.”

white_swedishtaste

Årets Ekokrog 2009
Pontus!, Stockholm
Motivering: “För att under decennier ha utvecklat ett helekologiskt koncept som idag erbjuder en gastronomi på hög nivå.”

white_pontus2

Årets Värt en Resa 2009
Dala-Husby Restaurang, Dala-Husby
Motivering: “För att bortom allfarvägarna bjuda på ett kök med synnerligen höga ambitioner på modern internationell matlagning med många lokala inslag – och inte utan humor.”

white_dalahusby

Årets Hjärtekrog 2009
Proviant, Stockholm
Motivering: “För att med stor finess, värme och sympati i sann fransk bistroanda ha kombinerat det klassiskt svenska med modernt anslag och det genuint franska.”

white_proviant

Årets Rising Star 2009
Johan Jureskog, Rolfs Kök, Stockholm
Motivering: “För att från stjärnkrogar och kocklandslag till egen restaurang ha skapat ett modernt kök i svensk mästarklass med högsta råvarukvalitet och krusidullfri matlagning med fötterna i den svenska gastronomiska myllan. Med potential att skapa internationell ryktbarhet.”

white_johanjureskog

Årets hyllning av en långtida betydelsefull gastronomisk gärning 2009
Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus, Älvsjö
Motivering: “För ett ödmjukt och idogt ledarskap i gastronomins tjänst som fostrat många framgångsrika kockar och skapat stort förtroende och intresse för jordnära matlagning med ett kvalitetsinriktat hälsofokus.”

white_fredrikeriksson

White Guide Global Gastronomy Award 2009
Årets hyllning av en stor förebild och djup källa till inspiration i den samtida gastronomin.
Fergus Henderson, St JOHN Bar & Restaurant, London, England
Motivering: “For having inspired chefs – and guests – all over the world, not least in Scandinavia, to use common sense in cooking and to explore the less exclusive for the greatest experiences.”

white_fergush

Mathias Dahlgren – Matsalen bjuder på landets främsta totalupplevelse medan man på Frantzén/Lindeberg avnjuter den bästa matupplevelsen.

2 thoughts on “White Guide 2009”

  1. Hej,
    Jag jobbar med restaurnag Proviant och undrar om jag kan få använda din/er bild på ägarna när de tar eot priset för Årets Hjärtekrog? På deras sajt etc. Om så kan ni väl maila mig den högupplöst. Stort tack på förhand!

  2. Hej!
    Det går jättebra, jag mailar dig bilden som ligger uppe på bloggen. Tog ett par till, skickar dig dem också. Använd gärna bilderna för sajten etc – tacksam om ni gör en fotohänvisning (Mia Gustavsson, OliOli).

    Hälsningar
    Mia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *